Logo Baru JPNPP

Bila tukar menteri banyak benda baru akan bertukar. Bagi Kemeterian Pendidikan Malaysia (KPM) bukan sahaja logo KPM, malah KPM turut mengarahkan semua logo Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) seluruh Malaysia selaraskan Logo yang menggunakan JATA NEGARA.

Pada saya usaha ini sangat baik, tatapi penggunaan logo bersaiz segi empat tepat yang agak lebar sedikit merumitkan kerja-kerja merekabentuk (design) banner, backdrop dan yang seangkatan dengannya jika perlu menggabungkan lebih dari satu logo. 

Baru-baru ini ada program yang perlukan saya guna logo JPN Pulau Pinang, tetapi bila search di internet tak jumpa logo JPNPP yang baru. Saya ambil keputisan untuk edit semula logo sedia ada dari JPN negeri lain dan menggunakan font yang terdapat pada panduan di website KPM.

Saya harap logo ini betul dan boleh diguna pakai oleh pengguna lain.

Kejohanan Balapan dan Padang Pendidikan Khas Kebangsaan 2017

Dah terlalu lama tak menulis blog.. sesuailah dengan tujuan asal menulis blog ni.. blog ni di buat semasa mula sambung ijazah jarak jauh di UPSI. Banyak tugasan yg perlukan kemahiran menulis, menyumbang idea secara penulisan.. Jadi inilah tempatnya melatih diri supaya setiap hari menghasilakan 1 penulisan berkaitan isu semasa terutamanya berkaitan isu-isu pendiidikan, gambar dan kamera..

 

Minggu ni nak try mula menulis semula, saya mula dengan kejohanan olahraga dan balapan pendidikan Khas peringkat Kebangsaan yang berlansung di Stadium USM, Penang 14- 16hb Ogos 2017. Sebanyak 19 rekod baru kejohanan di pecahkan dalam kejohanan kali ini. Perkara ini mungkin terdorang dengan pencapaian altil paralampik negara yang memperoleh 2 emas, dan mendapat penghargaan yang sama (setaraf) dengan altik  olimpik. Pekara ini pasti membuka mata ibubapa, guru dan sekolah yang mempunyai pelajar pendidikan khas untuk mencuba nasib dalam acara sukan. Kesannya begitu ketara, malah ada rekod yg dipecah oleh pelajar 13 tahun, yang pasti akan memberi cabaran kepada atlit2 sedia ada…

Masih Perlu Kad Nama di era Perniagaan Online?

Perlu atau tidak kad nama dalam perniagaan online? Penjual sudah tidak berjumpa dengan pembeli, hampir semua urusan atas talian dan penghantaran melalui pos. Jadi masih perlu guna kad nama??

photo_2015-11-26_11-29-43Terpulang pada individu dalam memberi pandangan, namun pada saya kad nama tetap penting dan masih menjadi keutamaan dalam apa sahaja perniagaan tidak kira atas talian ataupun tidak. Kenapa??

Dalam perniagaan selain produk, pemasaran juga cukup penting dan perlu dibuat bagi mamastikan produk ada pembeli / perkhidmatan ada yang langgan. Sehebat mana produk kita tanpa pemasaran yang betul atau tidak pernah melakukan pemasaran maka tidak akan berlaku penjualan. Berkaitan dengan pemasaran terlalu banyak teknik dan faktor yang perlu di pertimbangkan tetapi di sini saya cuma ingin sentuh tentang Kad Nama sebagai midium pemasaran yang murah dan berkesan.

 

Mari kita kenal fungsi utama Kad Nama :

  1. Memperkenalkan maklumat diri (Nama, No.Tel, Email, FB, IG, Laman Web, DLL), syarikat dan produk/perkhidmatan,
  2. Membina rangkaian, setiap orang yang menerima kad nama kita berpotensi menjadi pelanggan kita kalau bukan hari ini mungkin pada masa akan datang, mungkin juga rakan-rakan, saudara mara penerima kad ada yang perlukan produk/perkhidmatan kita. Maka terbina rangkaian dan lebih ramai akan kenal produk/perkhidmatan kita.
  3. Membina persepsi positif, setiap manusia tidak lari dari membuat angapan (persepsi) setiap kali melihat seseorang, jadi dalam perniagaan persepsi positif dari bakal pelanggan mudah terbina dengan adanya kad nama, lebih baik lagi perniagaan anda berdaftar dan ada tertulis nombor pendaftaran syarikat.

Sebenarnya banyak lagi kelebihan Kad Nama, tapi cukup 3 yang utama ini dan sesuai dengan perniagaan atas talian (online). Setiap kali kita pos/hantar pesanan maka beri bersama kad nama sebagai pembina rangkaian dan memberi potensi untuk pelanggan tersebut menjadi pelanggan tetap malah mungkin akan sampaikan kepada rakan-rakannya yang lain.

Nak tempah kad nama murah klik KAD NAMA MURAH.

Bangun dari terjatuh?

Bangun atau bangkit istilah yang selalu di gunakan bagi mereka yang ingin berjaya dalam sesuatu bidang. Tetapi pernah atau tidak kita terfikir maksud perkataan bangun? Biasanya bangun di gunakan bagi mereka yang  berada di bawah (sedang duduk/terduduk atau tersungkur). Jadi mereka yang pernah lalui rasa terduduk atau tersugkur sahaja yang akan merasai bangun atau bangkit. Bila lahir kita telah pun berada di atas maka tidaklah kita lalu rasa bagun atau bangkit ini, dan kesanya jika terjatuh pasti lukanya lebih parah lagi. Oleh itu menjadi kebiasaan manusia yang berjaya melalui duduk sebelum bangun dan mencapai kejaaan dan mereka akan menjaga kejayaan itu dengan lebih bernilai.

Bila berada di bawah sokongan keluarga dan kawan2 amat membantu kita untuk bergerak sedikit demi sedikit untuk bangun semula. Bangkit bila di tolak jatuh bangunlah semula..  inilah lirik lagu yang memberi inspirasi untuk saya menulis kali ini.

GBQ_6097

Untuk bangun juga kadang-kadang perlukan tekanan dari sesuatu atau seseorang. Saya pilih untuk tekan diri saya untuk bangun semula atas faktor beberapa impian dan cita-cita yang masih belum tercapai walaupun usia sudah masuk angka 30. Saya akan cabar diri sendir sendiri untuk lawan diri sendiri supaya boleh buat lebih baik dalam setiap bidang yang saya sedang lalui.

30 Tahun

Alhamdulillah, semalam 21 Jun 2015 genap sudah umur ini 30 tahun menumpang di bumi Allah ini. Masih lagi di beri ruang dan peluang untuk hidup dan meneruskan perjuangan di dunia dan mengumpul bekalan untuk di bawa ke Akhirat.

Umur 30 tahun selalunya menjadi kayu pengukur, adakah KPI tercapai atau tidak. Apa yang di idamkan semasa zaman persekolahan sudah tercapai? Sejujurnya banyak lagi yang belum dicapai. Apa pun saya redha,percaya dan yakin rezeki yang Allah kurniakan ini setimpal dengan usaha dan pengorbanan yang dilakukan (mugkin lebih). Apa yang pasti rezeki yang paling besar dan bermakna dalam hidup ini adalah Isteri dan anak-anak, ibu dan ayah serta ahli keluarga yang sayangkan kita. Inilah harta yang cukup berhaga yang perlu kita jaga. Dalam mencari kekayaan dunia yang lain jangan sampai hilang harta (keluarga) ini.

Impian semasa kanak-kanak dan remaja semakin hari semakin bertukar dan semakin rasional, kita kena bijak membuat keputusan supaya tidak terbeban kerana terlalu ingin mengejar sesuatu yang sebenarnya hanyalah sementara.

Apa yang ada hari ini semuanya hutang, kereta, rumah dan macam-macam lagi, jadi impian saya (yang saya rasa lebih matang) untuk keluar dari hutang. Itu yang utama, kereta juga keperluan yang mungkin perlu di tukar kerana keadaan yang tidak mengizinkan. Jika perlu akan cari yang murah dan memenuhi keperluan sahaja. Saya lebih fokus untuk cari rumah kedua, insyaAllah…

GBQ_5941E

Selesai sudah menjadi pelajar

Alhmadulillah akhirnya tamat juga panantian selama 4 tahun belajar secara PJJ di UPSI. Terkenang kembali tujuan asal menulis blog ini antara lain untuk melatih kemahiran mengarang yang banyak digunakan dalam penulisan tugasan-tugasan semasa belajar. Terima kasih kawan2 blogger yang banyak membantu selama ini. Dah terlalu lama saya tidak update blog atas banyak sebab.

GBQ_6532E

GBQ_6498E

Asalnya dah tak berminat untuk menjadi blogger dan ingin berhenti disini.. tetapi dengan datangnya pengetua baru di SMK Raja Tun Uda, yang mahukan website sekolah menjadi tumpuan orang ramai dan sentiasa di update maka saya perlu kembali menjadi blogger. Cuma agak geram dengan update terbaru wordpress yang saya rasa sangat perlahan terutama semasa muat naik gambar-gambar yang sangat banyak. Semoga di beri kekuatan dan masa untuk selesaikan segala tugas di sekolah, insyaAllah sebelum Hari Raya Puasa saya akan siapkan spenuhnya laman web rasmi SMKRTU www.smkrtu.edu.my

Dan kalau ada masa saya akan kembali aktif di sini seperti dahulu sehari satu entry, bila banyak menulis bererti kita banyak membaca, dengan banyak membaca barulah kitadapat menambah pengetahuan. Membaca jambatan ilmu..

Pakej Baru Harga Lama untuk 2015

Alhamdulillah masih lagi di beri kesihatan dan kelapangan masa untuk meneruskan tugas sampingan sebagai jurugambar perkahwinan membantu Isteri saya yang telah pun berhenti kerja dan memberi fokus sepenuhnya terhadap syarikat Gambaq Enterprise [PC0011222-M] www.cmratu.com | www.gambaq.com.

Untuk tahun 2015 cuma ada sedikit perubahan dengan tukaran item untuk pakej custom album dari Poster Frame 12in x 18in di tukar kepada Frame 20in x 16in tetapi harga di kekalkan sepertimana pakej tahun 2014. Pakej-pakej lain masih lagi sama seperti tahun 2014.

Pakej fotografi mockup album

Pakej custom album pakej fotografi perkahwinan

 

Saya masih jurugambar perkahwinan

Bila lama menyepi ada yang tanya masih shoot wedding ke? sebenarnya saya masih seorang jurugambar perkahwinan dan belum bersedia untuk pencen dari bidang ini dan saya rasa saya masih lagi baru. 6 Tahun bukanlah tempoh yang lama dalam bidang ini. Saya masih banyak perlu belajar, dalam tahun ini saya telah berjaya hadir dua kelas fotografi untuk menambah ilmu berkaitan fotografi terutama sebagai jurugambar perkahwinan.

Setiap pelanggan mempunyai kehendak dan pilihan serta citarasa berbeza dalam menilai gambar, jadi saya pilih untuk kekalkan ciri-ciri gambar yang saya rakam sebelum ini walaupun banyak belajar benda-benda baru. Saya perlu yakin bahawa gambar yang saya hasil masih mendapat tempat di hati pelanggan.

Dah lama tak gunakan format FOTOBESAR. Dan mungkin saya akan tukar template lain pada masa akan datang jadi kali ini saya kongsikan gambar dalam format FOTOBESAR.

GBQ_6158E

GBQ_6271E

GBQ_6339E

Bolehkah kembali menjadi blogger?

Persoalan yang sedang bermain di minda setelah lebih dari 6 bulan meningglkan dunia blog. Hari ini tekad untuk mula menulis kembali demi mendpatkan mood menulis semula. Saya sekarang di tugaskan untuk update semua aktiviti sekolah dan aktiviti akan datang di www.smkrtu.edu.my , alhamdulillah setelah mendapat tunjuk ajar dari Jom Training untuk menghasilkan laman web ala koprat menggunakan wordpress. Memang banyak ilmu yang saya perolehi dari kelas pembinaan laman web secara formal pada 28 Ogos 2014 yang lalu di USM Pulau Pinang. Sebelum ini saya hanya blogging hanya menggunakan ilmu dari rakan-rakan blogger lain dan tamplate fotobesar yang cantik ini adalah dari tuan Azmanishak.

Bila buat keputusan untuk menulis semula maka saya pun semak Monthly history traffic blog muktasim.com ni. Walaupun bersawang blog ini masih lagi ada pengungjung, jadi saya simpulkan blog ini masih mesra SEO. Memang tak rugi untuk saya kekalkan blog ini dan terus menulis seperti dahulu. Sebenarnya ada cerita di sebalik berhentinya saya menulis, tetapi biarlah ianya rahsia dan menjadi pengalaman bermakna buat saya.

trafic

 

Untuk rakan blogger harap dapat doakan saya supaya mampu menulis semula seperti dulu. Bnayak yang saya pelajari dalam tempoh beberapa bulan tidak menulis blog ini. Pahit untuk di kenang tetapi yang pahit itulah ubat, dan akan saya gunakan pengalaman masa lalu ini untuk jadikan hidup saya lebih baik.. InsyaAllah..