Sayangnya bila moment yang cantik di halang

Inilah masalah terkini yang sering di bincangkan oleh jurugambar perkahwinan bukan sahaja di Malaysia malah hampir seluruh dunia. Kecangihan teknologi, telefon bimbit berkamera, malah sekarang dah ada smartwatch yang berkamera dan kamera digital yang murah di pasaran membuatkan makin ramai jurugambar-jurugambar tidak rasmi dalam majlis perkahwinan sehinggakan menganggu tugas jurugambar perkahwinan rasmi.

Pakej Fotografi Perkahwinan 2014

Ramai yang mampu milik DSLR sekarang ini, jadi makin besar cabaran jurugambar perkahwinan rasmi untuk mendapatkan sudut yang terbaik bagi memastikan sesuatu moment penting tidak terlepas. Jurugambar rasmi tidak ada hak untuk menghalang orang lain untuk merakam gambar pengantin yang mungkin saudara terdekat ataupun kawan rapat. Bukan mudah untuk kita ubah orang lain dan yang paling mudah adalah ubah diri kita sendiri, maka jangan mengharap orang akan faham dan memberi ruang kepada jurugambar rasmi, maka jurugambar rasmi yang perlu bijak dan mengatur cara untuk mengatasi masalah ini.

Antara cara yang ada adalah dengan menambah bilangan jurugambar dan ditempatkan di pelbagai sudut yang dirasakan sesuai dengan jarak fokal (Focal Length) lens yang berbeza-beza. Namun begitu kadang kala perkara ini berlaku di kalangan jurugambar rasmi sendiri, dan ini adalah perkara biasa. Kalau yang tidak biasa, kenalah biasakan.

jurugambar perkahwinan

Yang atas ni tak lain tak bukan saya sendiri yang menghalang gambar dari kamera isteri saya. Kebiasaannya saya akan guna wide lens dan isteri saya akan guna 85mm untuk candid moment.

Pemenang yang terpilih “Penghargaan Buat Pelanggan”

Saya dan isteri sukar bagi membuat pilihan. Oleh itu saya serahkan kepada Random.org. Dan ini merupakan keputusan dari random.org.

pemenang

Tahniah kepada yang berjaya.

Peserta 2

peserta 2

Peserta 1

peserta 1

Mereka yang terpilih secara random ini boleh berhubung dengan Nurulhuda atau terus PM di Facebook cmratu fotografi untuk bincang tarikh yang sesuai untuk sesi outdoor sekitar Pulau Pinang.

Demi untuk tidak menghampkan mereka yang sudi ambil bahagian tetapi tidak terpilih sebagai pemenang, maka saya turut memberi sekeping gambar berukuran 16R (16in x 20in) sebagai saguhati. Mereka yang berkenaan boleh emailkan gambar atau PM di facebook cmratu fotografi untuk di cetak saiz 16R secara percuma.

Bagi mereka yang masih mencari pakej jurugambar perkahwinan murah untuk majlis mereka, isnyaAllah boleh lihat pakej jurugambar perkahwinan yang kami sediakan. Fotografi perkahwinan, cmratu.com akan cuba beri yang terbaik yang mampu kami berikan.

2012 Tahunku Yang Kacak

Sekejap sahaja rasanya dah nak habis tahun 2012. Memang penuh cabaran untuk tahun ini tapi 2012 tahunku yang kacak. Kenapa pula kacak? Banyak perkara yang berlaku dalam tahun ini. Ada yang manis dan tentu juga ada yang pahit. Kita mula dengan yang paling manis bila masuk rumah baru, setelah sekian lama menunggu, walaupun tak besar tapi kepuasan membeli rumah sendiri tu membuatkan 2012 tahunku yang kacak.

Kemudian antara yang kacak lagi untuk tahun ini bila  pakej jurugambar perkahwinan dari cmratu.com makin mendapat sambutan, biar kecil asalkan berhasil. Saya amat berpuas hati dengan pencapaian untuk tahun ini, memang 2012 tahunku yang kacak. Saya akan teruskan lagi untuk tahun 2013 dengan mengekalkan momentum yang ada, tak dapat nak gandakan atau lebih dari batasan kerana saya perlu sedar saya seorang guru dan pelajar yang perlu utamakan kerja hakiki saya lebih dari kerja sampingan termasuklah menulis blog.

2012 tahunku yang kacak

Belanjawan 2012 yang diumukan tahun lalu juga memberi impak kepada saya dan keluarga. Kenaikan gaji kakitangan awam banyak membantu dari segi kewangan. Pemberian baucer buku RM200 kepada pelajar IPTA juga betul-betul membuat saya, salah seorang pelajar PJJ PPG UPSI rasa 2012 tahunku yang kacak. Lebih kacak lagi apabila belanjawan 2013 juga permberian baucer buku RM200

Yang paling membuatkan 2012 tahunku yang kacak apabila berani berhijrah dari blogspot ke wordpress walaupun blog lama telah pun mesra SEO pada pagerank 2, tapi saya beranikan diri untuk mula dari bawah semula di blog baru muktasim.com ini. Jom jadi bloglist muktasim.com bagi yang belum.

Namun begitu tetap ada kenangan yang pahit dalam tahun 2012 ini yang tak ingin saya kongsikan, biarlah yang pahit itu menjadi peringatan kepada saya dalam meneruskan kehidupan ini. Kehidupan tetap perlu di teruskan, yang mana yang baik tu kita jadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan.

Kesimpulannya, 2012 tahunku yang kacak. Dan harap ianya akan lebih kacak pada tahun-tahun mendatang. Cukup setakat sampai disini dahulu SEO Extravaganza.

Contest ini Ditaja khas oleh : CiktommksyahirFauziBlueseizil network,lepakk[dot]comLadFeamir , My Arazzipenmerah[dot]com dan nurmisnan.

Akhirnya bertukar juga..

Selepas lebih setahun di blogspot saya juga mengikut jejak langkah rakan-rakan blogger yang lain untuk berhijrah ke wordpress. Tapi banyak yang saya perlu pelajari. Pening bila tengok WP ni. Sama macam mula-mula guna blogspot juga. Insyallah tak lama lagi mahir la.

Terima kasih kepada blogger shakiddo yang sudi memberi tunjuk ajar dan memberi idea kepada nama domain muktasim.com. mudah guna nama sendiri.

Header ni pun sepontan ja, lepas ni mungkin akan berubah lagi. Theme pula, ini yang di rasakan terbaik buat masa sekarang.

Harap rakan-rakan blogger boleh bagi pandangan untuk penambahbaikan.

Dalam aku ada kamu

Hujung minggu kalau ada tugasan jurugambar perkahwinan memang sibuk la. Tak sempat nak update blog. Tapi ni curi masa juga sebab hari ini bukan majlis persandingan dan cuma majlis pernikahan. Semalam dalam perjalanan untuk mengambil gambar pernikahan di Masjid Tengah, Berapit, Bukit Mertajam, isteri saya ada sebut, yang kami ni dah kurang ambil gambar berdua, tak macam masa mula-mula kahwin dulu. 
Rasanya kebanyakan pasangan suami isteri pun sama jugakan? Tambah-tambah dah ada anak, mesti la ambil gambar dengan anak, nak gambar berdua tu jarang-jarang la. 
Kebetulan tiba awal di masjid, maka saya pun ambil peluang untuk ambil gambar berdua, cuma lain sikit kali ini, bukan bersebelahan tapi tetap berdua yang saya namakan “dalam aku ada kamu“..
Gambar pemandangan Masjid Tengah, Berapit, Bukit Mertajam yang telah di oleh menjadi HDR juga tidak saya lupa dah alang-alang tunggu pengantin tiba.
Insyallah kalau ada masa saya akan upload hasil gambar majlis pernikahan di masjid ini. Minggu hadapan akan tamat PMR dan bermula pula program selepas PMR bagi memastikan pelajar-pelajar tingkatan 3 terus hadir ke sekolah hingga tamat sesi persekolahan tahun 2012. Program selepas PMR satu lagi cabaran buat guru-guru tingkatan 3. 

Percubaan pertama Time Lapse photography

Pertama kali cuba, belajar lama dah, tengok orang buat pun lama dah, teringnan nak buat pun lama dah, tapi pagi tadi terdetik pula nak buat, kebetulan jadi guru bertugas minggu ni kena jaga pintu depan sekolah. Tapi sebab belajar dah lama, terlupa setting nak shoot time lapse ni. Tak dapat la nak rakam perjalanan pelajar dan guru masuk ke sekolah seperti yang di hajatkan. 15 minit cari setting di kamera baru la berhasil. Masa tu dah pun jam 7.30pagi. Jadi dah tak ramai yang sampai sekolah masa tu, tak dapat la suasana meriah yang saya bayangkan. Jadi esok saya nak cuba lagi dan nak cari sudut yang lebih menarik.

TIMELAPSE SMKRTU from cmratu on Vimeo.

Esok dah mula PMR dan harap semua pelajar cukup bersedia dan dapat mengambil peperiksaan dengan tenang. Harap tak ada la yang mencari soalan bocor PMR 2012 sebab saya yakin tak ada pun. Ingat mudah ke nak bocor rahsia negara. 

Layan underwater photography pula..

Jumaat lepas, saya dan keluarga bertolak ke Kuala Besut untuk ikuti trip snorkeling di Pulau Perhentian dan Pulau Redang. Memang sangat menyeronokkan. Tahun 2009 pernah pergi sekali, masa tu belum kahwin lagi. Banyak aktiviti boleh buat, tapi kali ini pergi bawa anak memang agak terbatas tapi tetap seronok. Intro kali ni saya upload sekeping gambar dulu sebelum gambar-gambar dalam air yang lain di upload di blog ini.
Hehe.. gambar sendiri la dulu kan.. Sekarang ni saya cuma fokus siapkan album kahwin 

Gambar Sambutan Hari Guru 2012 SMKRTU

Dah lama tak share gambar, jadi hari ini nak share gambar dari jurugambar perkahwinan tapi bukan gambar perkahwinan. Gambar kali ini gambar Majlis Sambutan Hari Guru 2012 peringkat sekolah (SMKRTU). Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas. 

Hari ini sukantara, tak tahu bila nak upload gambar. Sekarang dah habis sem 3 PJJ baru boleh aktif berblog semula. Banyak kesan positif yang saya terima daripada blog ni. 

Tutorial Photoshop : Hilangkan subjek dan dapat latar belakang asal

Sebenarnya dah lama benda ni, cuma mungkin ramai yang tidak tahu kehebatan photoshop CS5 dan sekarang dah keluar photoshop CS6 yang pasti lebih hebat dan bijak dari CS5. Jom lihat gambar dibawah. (klik pada gambar untuk paparan lebih jelas)

1. Pilih ‘spot healing brush tool’ di tools sebelah kiri

2. Pilih saiz yang bersesuaian untuk subjek yang hendak dipadam dan pilih subjek yang hendak dipadam seperti gambar di bawah.

 3. Kebijaksanaan photoshop cs5 akan mengembalikan semula latar belakang yang hampir sama dengan yang sepatutnya. Kemudian boleh teruskan dengan membuang kesan bayang.

4. Hasil selepas di lakukan beberapa editting lain untuk menaikkan detail gambar. 
Sudi-sudi untuk melihat pakej jurugambar perkahwinan yang kami sediakan. Pakej murah dan berpatutan. Insyallah ada kelapangan saya akan berkongsi lagi tutorial mudah photoshop di blog ini. Saya sendiri masih banyak perlu belajar. Kalau ada salah dan silap di minta tegur.