Gambar Malam Cinta Rasul, Surau Al-Barakah

Pada 14 Jan yang lalu, sempena sambutan maulidul rasul, Surau Al-Barakah, Halaman Kenanga bersama Kebajikan Rakyat 1 Malaysia (KR1M) telah menganjurkan program ‘Malam Cinta Rasul’ di Surau Al-Barakah, Halaman Kenanga. Alhamdulillah, sambutan agak baik walaupun tidak mencapai sasaran. Ini merupakan program terbesar pernah di anjur oleh Surau Al-Barakah, Halaman Kenanga. Semoga ianya menjadi permulaan yang baik untuk terus istiqamah dalam menjadikan surau/masjid sebagai pusat kesatuan ummah tidak kira latar belakang pendidikan mahupun perbezaan politik.

Majlis bermula sekitar jam 6.00 petang dengan ketibaan para tetamu dan VIP. Kemudian solat mahgrib berjemaah. Dimulakan dengan bacaan doa oleh Ustaz Musaib (Imam Surau Al-Barakah, Halaman Kenanga) di ikuti dengan ucapan dari jemputan khas Tuan Ir. Mansor Bin Musa selaku Pengerusi Koperasi Tunas Muda dan Ketua UMNO Bahagian Bayan Baru. Kemudian diikuti dengan bacaan ayat suci Al-Quran (qirati taranum) dari pelajar-pelajar tahfiz Al-Quran. Selepas itu di teruskan dengan ceramah maulidul rasul yang cukup memberi kesan oleh Ustaz Mohd Anuar Bin Mohd Ibrahim dan di akhiri dengan persembahan qasidah dari kumpulan Ar-rayyan.

Saya merakam video untuk majlis ini. Jadi tidak begitu banyak gambar yang di ambil. Semua gambar ini di rakam dengan mengunakan Nikon D600. Semua gambar indoor menggunakan ISO 2500.

GBQ_0353

GBQ_0368

GBQ_0378

GBQ_0387

GBQ_0391

GBQ_0399

GBQ_0402

GBQ_0406

GBQ_0419

GBQ_0420

GBQ_0430

GBQ_0432

GBQ_0443

GBQ_0447

GBQ_0450

GBQ_0455

 

Blog akan kembali aktif

Alhamdulillah akhirnya berkesempatan juga menulis semula di blog ini. Saya ada beritahu isteri kalau tengok saya tak tulis blog sehari maksudnya saya agak tertekan dengan masa, memang tak dinafikan saya sangat sibuk pada Disember 2013 dan selepas buka sekolah 2 minggu yang lalu. Hari ini saya rasa kembali tenang dan pengurusan masa kembali terkawal.

Walaubagaimanapun masih masih banyak urusan yang belum selesai sepenuhnya termasuk hal sekolah dan tugasan sebagai jurugambar perkahwinan. Mujurlah saya mempunyai isteri yang cukup memahami dan banyak membantu saya.

Banyak perkara yang berlaku dalam beberapa minggu ini, kamera D7000 perlu ditukar shutter dengan harga RM550, kemudian monitor desktop di rumah pula saya hantar claim warranty sebab rosak, moto wave 125 saya baru selesai overhaul engin sebab minyak hitam licking. Banyak kena keluar duit di ketika banyak menerima duit, alhamdulillah Allah maha mengetahui keperluan hambanya.

Gambaq.com pula merupakan rebranding dari cmratu fotografi yang belum dapat beroperasi seperti mana yang di rangka oleh saya san isteri. InsyaAllah ianya akan di lakukan secara berperingkat.

GBQ_0340E

 

Kongsi gambar hasil dari kamera baru Nikon D600 dengan lens nikkor 85mm f1.8D. Memang sangat puas hati dengan hasil dari kamera full frame ni.

Selamat datang 2014

Bertuah sangat semalam dapat berjump  dengan Ustaz Azhar Idrus (UAI) walaupun tak sempat nak join outing fotografi dari awal. Kemudian sebelah malam pula walaupun tak lama dapat juga dengar amat dari DrMAZA di Masjid Al-Huda Sg. Ara. Tak sabar nak tunggu video penuh dari PROmediaTAJDID untuk forum Perdana semalam. Alahmdulillah Pulau Pinang banyak di hiasi program-program ilmiah keagamaan di malam tahun baru bagi menarik minat umat islam dari menghadiri program-program yang sia-sia dan melalaikan.

Azam tahun 2013 masih belum tercapai tetapi sasaran 2014 pula yang di dahulukan. Minggu lepas terpaksa juga beli kamera D600 bagi menggantikan kamera D7000 yang rosak dan masih berada di service senter Nikon. Sepatutnya tahun 2014 baru cari budjet untuk kamera Full Frame. Apa pun alhamdulillah pencapaian Jurugambar Perkahwinan cmratu.com melepasi sasaran 2013 dan telah tingkatkan lagi sasaran untuk 2014. Rebranding juga masih dalam proses dan laman web www.gambaq.com masih dalam penyelengaraan.

Potrait di bawah ini hasil dari Nikon D600 + Nikkor 85mm f1.8D. Yang mana ikut UAI pasti kenal wajah ini.

gambaq

Selamat Pengantin Baru Sahabat

Semalam seorang lagi sahabat karib saya Abdul Fatah Ahmad, selamat melansungkan majlis perkahwinan di rumah sebelah lelaki. Masih ada lagi rakan-rakan yang membujang, belum sampai jodoh lagi. Semoga mereka di temukan jodoh yang terbaik secepat mungkin.

Pakej Jurugambar Perkahwinan

Dah lama tak upload fotobesar, jadi hari ini upload la sekeping.

CMR_8627EHari ini akan jalankan tugas jurugambar perkahwinan di Taiping, Perak pula. Semoga dapat jalankan tugas dengan baik hari ini. Dah masuk pertengahan bulan Disember, bermaksud ada 15 hari lagi untuk selesaikan azam tahun 2014. Alahamdulillah nampak semakin mampu laksanakan.

Azam 2015 juga telah pun dirancang bersama isteri dan akan usaha habis-habisan untuk pastikan ianya terlaksana. Kena yakin dan rancang dengan teliti jalan untuk mencapai apa yang dirancang.

Contest SEO Eridy pun akan tamat hujung bulan ini, maksudnya ada 15 hari lagi untuk para peserta cuba pelbagai cara melonjak blog masing-masing.

 

Template baru untuk laman web baru

Alhamdulillah dah siap pun setup website baru untuk kegunaan tahun 2014, tapi isinya masih kosong, akan di isi juga mulai tahun 2014, sekarang ini cuma setup paparan slide. Mungkin tak perlu isi yang banyak, saya perlu fokus pada slide sahaja dan maklumat yang pelanggan perlukan.

template portfofio

 

Rebranding jenama baru

Saya dan isteri bercadang untuk rebranding jenama cmratu fotografi (fotografi perkahwinan) dari syarikat MMDNH Enterprise kepada jenama baru yang nampak lebih baik dan mudah di sebut. Tetapi keputusan masih belum di buat masih di peringkat cadangan dan insyaAllah akan di usahakan dengan baik supaya tidak menjejaskan jenama asal yang pada saya sangat baik sekarang ini.

Pakej fotografi perkahwinan 2014

fotografi perkahwinan

Percuma sensor cleaning dari Nikon

Saya tak pasti bila dan sampai bila ada promosi ni. Kalau dulu memang percuma kemudian makin ramai yang mampu milik kamera DSLR maka di ubah kepada kamera yang masih mempunyai warranty di beri percuma. Tetapi pada hari Isnin yang lepas saya pergi ke Nikon center Penang untuk mendapatkan perkhidmatan mencuci sensor (sensor cleaning service)  kamera, terkejut kerana selepas selesai sensor di cuci wakil dari Nikon center tersebut maklumkan perkhidmatan ini percuma dan di beri satu baucer untuk 2 kali lagi cuci sensor secara percuma di mana-mana Nikon center seluruh Asia.

Terima Kasih NIKON, macam ni baru la lebih sayang pada NIKON.

sensor cleaning nikon