Crocs Year End Sale

Alhamdulillah di hari gaji bagi kaki tangan  awam ni saya memang nak beli sandal baru. Selepas pakai original crocs saya dan isteri terus jadi pelanggan setia crocs. Pada saya paling penting semasa memilih kasut adalah keselesaan. Boleh dikatakan sepanajang masa kecuali di tempat kerja saya menggunakan crocs.

Rupa-rupanya crocs telah pun memulakan Year End Sale (YES) sejak 16 November lalu, jadi niat asal nak beli sepasang bawa pulang 3 pasang termasuk sepasang untuk Damia Maisarah.

crocs year end sale

Implan gigi

Alhamdulillah dah keluar dari hospital semalam dan dah boleh jalankan aktiviti seperti biasa. Cuma ada rasa sakit di mulut. Semalam selamat selesai bedah untuk pasang implan gigi. Sepatutnya pasang 2 implan tetapi di sebabkan tidak cukup tulang pada satu lagi gigi maka terpaksa tanam satu sahaja dan perlu tambah tulang dahulu dan akan jalani pembedahan kali kedua. Tak tahu bila.

mainpix1

Minggu hadapan akan buka jahitan pada gusi yang di pasang implan gigi semalam. Saya pilih jenama paling murah iaitu Trinon Tatanium. Harga pasaran bagi pemasangan sebatang gigi dan implan adalah tidak kurang dari rm5000.

Berikut merupakan cadangan harga bagi implan di Malaysia.

Implant gigi

a. Prosedur implant ( termasuk skru dan healing cap) – 5000 ke atas sebatang
b. Prosedur prosthetic – 3000 ke atas
c. prosedur sinus lift – 2000 ke atas
d. prosedur tissue grafting – 3000 ke atas
e. surgical stent – 250 ke atas
f. bone maping – 250 ke atas
g. Prosedur guided bone regeneration dengan membrane – 2000 ke atas
h. Prosedur guided bone regeneration tanpa membrane – 1500ke atas
i. implant dengan bantuan komputer – 3000 ke atas
j. Prosedur stage 1 – 3000 ke atas
k. Prosedur stage 2 – 3200 ke atas
l. crown sementara – 1000 ke atas

* harga tidak termasuk consultation, planning, model gigi, x-ray, bahan graft, permanent crown, bridge dan gigi palsu

SUMBER

Saya jalani pembedahan tanpa sedar. Bila disedarkan memang rasa berpinau mata dan pening-pening.  Apa pun syukur sebab kurang rasa sakit. Tak la risau sangat untuk buat pembedahan kali kedua.

 

Bedah mulut

Hari ini buat entry guna ninetology black pearl 2 ja. Dari atas katil hospital. Esok pagi akan bedah mulut pasang implan. Harap semuanya berjalan dgn baik sebab sabtu dan ahad ada tugasan fotografi perkahwinan.

Ikutkan doktor di sini bedah mulut biasanya boleh pulang pada hari pembedahan jika tidaj ada sebarang masalah.

Pelik juga hari ini buat pertama kali ujian tekanan darah, tinggi sampai 139. Seumur hidup buat tak pernah lebih 120. Mungkin tak cukup tidur semalam sibuk nak betulkan lap top yang nampak sukar diselamatkan. Balik nanti baru format selepas selamatkan semua data yang dirasakan perlu.

IMG_20131031_123405

Data Kokurikulum SMKRTU 2013

Guru-guru kelas tingkatan 3, 4 dan 5 SMKRTU boleh download perisian ini dan masukkan data yang perlu, kemudian emailkan (muktasim.pm@gmail.com) kembali kepada saya sebelum 15hb November 2013.

Klik pada icon download di bawah untuk mendownload.

Download-button-now

 

Ikut langkah di bawah di bawah untuk download file Excel.

 

data kokurikulum

Sila gunakan Microsoft Office 2013 atau 2010 sahaja untuk kelancaran mengisi markah. Jutaan kemaafan di atas segala kesulitan. Jika ada sebarang pertanyaan boleh terus hubunggi saya.

Email : muktasim.pm@gmail.com

Facebook : www.fb.com/muktasim

Tel : 012-59450302

Whatapps : 017-3270302

Langkah-langkah menggunakan perisian ini.

1 2 3 4 5 baru 6 baru 7

Ulang tahun Pernikahan yang ke-3

Alhamdulillah hari ini 1 Muharam 1434H genap 3 tahun saya dan isteri bernikah di Masjid Jamek Sungai Dungun, Bagan Serai, Perak. Saya mengambil peluang in mengucapkan salam maal hijrah buat pembaca yang sudi singgah di blog ini. Doakan kami berdua berbahagia selamanya.

Video ini di rakam oleh abang saya semasa majlis pernikahan saya dengan menggunakan digital kamera Olympus u550wp. Suara tak berapa jelas tapi yang penting memori yang di rakam tu.

Aku terima nikahnya from cmratu on Vimeo.

 

Selamat Hari Lahir Damia Maisarah

Hari ini genaplah setahun umur anak pertama saya dan isteri, Nurulhuda. Mengenang kembali peristiwa setahun yang lalu, disaat saya bergelar ayah. Pagi 30hb Oktober 2011 jam 10 mama Damia Maisarah telah di bawa ke hospital bersalin kerana telah merasakan kesakitan yang amat sangat. Setiba di haspital doktor pada masa itu memberitahu bahawa Nurulhuda boleh bersalin bila-bila masa sahaja dan ditempatkan di wad kelas 2. Saya menemani isteri hingga tamat waktuk melawat petang jam 7. Kemudian saya kembali untuk melawat pada jam 10mlm. Saya cuma dapat bercakap dengan isteri beberapa minit sahaja dan tidur dalam kereta di tempat parking hospital. Tidur-tidur ayam, tak lena pun, jam 2 pagi isteri membuat panggilan dan mengatakan dia sudah dibawa ke dewan bersalin.
Jadi saya juga turut ikut serta ke dalam dewan bersalin, selepas hampir 6 jam (8 pagi) tidak juga bersalin maka doktor membuat keputusan memasukkan ubat bagi meransang bayi untuk keluar. Kesian sangat melihat keadaan isteri ketika itu. Dengan keadaan yang tidak lagi bermaya (kali terakhir makan ketika makan malam) terpaksa menahan kesakitan. Dan pada jam 1.30tgh doktor membuat keputusan untuk mengunakan vakum bagi menyedut bayi keluar (saya telah diarah keluar ketika ini) dan kemudian doktor keluar memaklumkan kepada saya mereka terpaksa melakukan pembedahan segera kerana kedudukan bayi tidak selamat untuk dikeluarkan dengan vakum.
Lebih kurang jam 2ptg Nurulhuda di tolak ke dewan bedah, dan alhamdulillah lebih kurang jam 2.15ptg Damia Maisarah berjaya di keluarkan dan di bawa ke tempat penjagaan khas kerana pernafasanya masih belum stabil. Ketika itu mengalir air mata yang jarang-jarang keluar dari mata saya yang disifatkan isteri keras hati. Rasa bersyukur sangat melihat perberian amanah Allah yang paling berharga buat saya dan isteri. Tak sampai 15minit keadaan Damia Maisarah telah kembali stabil dan setibanya saya di bilik khas tersebut Damia Maisarah sedang minum susu yang di suap oleh jururawat, dan ayat pertama yang jururawat tu cakap pada saya, cerdik budak ni, sekejap ja dah pandai minum. 
Memandangkan Nurulhuda masih tidak dapat melihat Damia Maisarah ketika itu maka saya membawa masuk kamera Nikon D90 secara senyap-senyap dan mengambil sekeping gambar untuk tatapan Nurulhuda. Esoknya barulah Damia Maisarah di keluarkan dari bilik khas untuk bertemu muka dengan mamanya. 
Inilah gambar Damia Maisarah di hari pertama kelahirannya 31 Oktober 2010 (sekeping ja sempat snap sebab takut kantoi tak boleh bawa masuk kamera).
Dan ini pula gambar terbaru Damia Maisarah, 30 Oktober 2011. Dengan baju sempena hari lahir Damia Maisarah di jahit oleh tok ibu (ibu saya) meraikan cucu sulung.
Malam ni sambut ulang tahun kelahiran Damia Maisarah secara kecil-kecilan dengan tok ayah dan tok ibu sahaja. Harap Damia Maisarah jadi anak yang baik. 

Update : Majlis Berbuka di Nurul Ikan Bakar

Bersama rakan-rakan guru SMKRTU dan guru SMKRTU yang telah bertukar. Ada yang tiada dalam gambar, minta maaf ye. Tak banyak pun gambar, semua gambar selepas berbuka. Terlupa pula nak ambil gambar menu hidangan. Ikan Siakap 3 Rasa, Tomyam Campur, Telur Dadar, Kailan Ikan Masin dan Jus Tembikai. 

Gambar terakhir Damia Maisarah dengan kawan baru… mata sama bulat..

Header Banner Baru

Semalam lepas berbuka dengan rakan-rakan guru SMKRTU di Nurul Ikan bakar, terus pulang awal untuk shoot potrait keluarga bagi tujuan banner baru dan kad raya. Raya tahun ini tema keluarga saya warna merah. Damia Maisarah pun dapat baju kurung merah. Siap pakai tudung lagi. Cuma masalahnya Damia susah sangat nak tengok kamera. Ini ja gambar yang terbaik. Lepas tu dia dah meragam tak mahu ambil gambar lagi. Siapa yang ambil gambar ni? macam biasa, tripod dan timer yang buat kerja. 
Inilah hasilnya selepas editting, lebih jelas di Header blog ini…
Bila buat ni teringat pula pada banting yang saya buat tahun lepas.. masa tu berdua, tahun ni dah bertiga.. sekejap saja rasanya masa berlalu.. yang bawah ni banting tahun lepas tema warna ungu.. 
Tak terlalu awal rasanya saya buat banner ni dengan alasan masa sekolah dulu awal Ramadhan pun dah dapat kad hari raya, jadi sekarang ni Banner atau Banting macam ni la jadi penganti kad raya buat rakan-rakan semua. 

Diari Ramadhan 1432 | Day 16

Hari ke-16 puasa demam makin ok. Dah 4 Hari berbuka dengan air panas, lansung tak boleh nak minum ais. Nasib baik di sekolah sekarang ni tengah Percubaan PMR, jadi tak banyak cakap la. Hari ke-16 tak banyak benda yang dibuat. Nak repair kereta pun tangguh sebab ada mesyuarat guru lepas sekolah. 
Seperti pernah saya tulis sebelum ini, hari-hari saya mengambil gambar. Jadi tak timbul masalah untuk diari Ramadhan ini, cuma sesuai atau tidak je la dengan tema Ramadhan tu. Ni gambar program 30minit di mana para pelajar akan membuat latih tubi secara beramai-ramai di tapak perhimpunan dan jawapan dibincang serta merta. Program yang sangat baik.

Day 1Day 2 | Day 3 | Day 4 | Day 5 | Day 6 | Day 7 | Day 8 | Day 9 | Day 10 | Day 11 | Day 12 | Day 13 | Day 14 | Day 15
Blogger yang turut serta Diari Ramadhan
4. Fakry
5. Assraf
7. AJ 
8. Azim
9. Sirmart