Gadis harimau malaya #fotobesar

Gadis ke? Tahun 2014 ni Damia Maisarah dah pun masuk 4 tahun. Dah masuk tadika, tapi tadika umur 4 tahun ni tak banyak belajar cuma nak biasakan damia dengan suasana tadika dan nak dia pandai bergaul dengan rakan sebaya. Bukan mudah nak dapat gambar sharp, tambahan pula dia lari kehadapan. Dapat juga sekeping yang sharp dan penuh emosi, suka sangat gambar ni.

harimau malaya 2014

Gambar ini di rakam dengan mengunakan Nikon D600 85mm f1.8D, speed 1/1600, f2.8, ISO 400. Hari ini akan mengambil gambar sepupu nikah di Jawi, Penang. Tugasan jurugambar perkahwinan kedua untuk tahun 2014. Semoga dapat buat yang terbaik. Kamera D7000 masih berada ni Nikon Service Center. Tukar shutter baru kena RM550. Harap boleh siap cepat sebab nak trade in body tu dengan lens baru yang sesuai dengan D600.

 

4 program besar dalam tempoh 5 hari

Alhamdulillah dah selesai 4 program besar dalam tempoh 5 hari bermula 11 Jun 2013 (Sukantara), 12 Jun 2013 (Sambutan Israq Miraj), 13 Jun 2013 (Sambutan Hari Koperasi) dan 15 Jun 2013 (Hari Kokurikulum). Saya terlibat sebagai AJK  Dokumentasi untuk setiap program ini dan sebagai setiausaha untuk Hari Kokurikulum. Jadi tunggu hasil dari tangkapan saya sepanjang 5 hari di sekolah.

Hari ini 16 Jun 2013 saya akan mengambil peperiksaan PPG PJJ UPSI di ILKM Jawi, Penang. Harap dapat jawab dengan baik walaupun kurang membaca..

CMR_6352

CMR_6339

permainan

 

Layan gambar damia di taman permainan dulu. Dah lama sangat tak ada masa di hujung minggu bersama Damia. Alhamdulillah dah habis tugasan fotografi perkahwinan untuk sebelum Ramadhan. 24 Ogos pula mula ambil gambar pengantin. Sekarang pun cuma tinggal 1 lagi custom album untuk di siapkan. Boleh fokus pada sekolah sepenuhnya.

 

Jelingan Tajam Penuh Makna

Test lens baru dalam keadaan low light masih dpt fokus pada subjek. Memang terbaik lens 17-55mm f2.8 Nikkor.

Jelingan Tajam

Sempat lagi Damia Maisarah sambil makan Extra Moist Chocolate Cake (EMCC) menjeling tajam mungkin rasa ada orang cuba ganggu dia tengah makan. Banyak ragam Damia Maisarah sekarang ni. Makin banyak cakap, mungkin dah boleh mula ajar dia kenal nombor dan huruf.

Jom Join Contest : Fotografi – Ceriakan Hidupmu

 

Terbaca pula mengenai contest fotografi yang jarang-jarang ada blogger buat. Koleksi gambar memang sangat banyak, kalau ikutkan shutter count kamera-kamera yang pernah saya guna dan yang ada sekarang dah lebih dari 200 000 keping gambar saya rakam. Namun begitu masih banyak yang perlu saya belajar.

Semua gambar-gambar yang dirakam di simpan dalam external hard disk 1tera. Jadi gambar untuk join kontest ni dari koleksi terbaru yang masih ada dalam lap top. Saya pilih insan yang sering menceriakan hidup saya dan isteri iaitu anak saya Damia Maisarah.

Ceria Damia Maisarah

Penganjur letakkan syarat sekeping sahaja, jadi tak boleh la nak letak banyak-banyak. Jom la rakan-rakan blogger yang lain join juga, memeriahkan lagi dunia blog di malaysia ini. Tak susah nak join klik pada banner di bawah untuk baca syarat-syarat penyertaan.

Banner Contest Ceriakan Hidupmu