Gambaq.com jenama baru

Masih belum siap sepenuhnya tetapi saya sudah mulakan promosi untuk orang ramai lebih kenal gambaq.com pada masa akan datang terutamnya di kalangan bakal pengantin di sekitar utara semenanjung. Watermark juga terlah saya tukar sejak awal Januari 2014 sebagai promosi untuk jenama baru ini.

InsyaAllah semoga segala perancangan yang di buat untuk tahun 2014 akan berjaya. Pakej fotografi perkahwinan 2014 makin mendapat sambutan malah telah ada yang membuat tempahan untuk bulan November 2014. Namun begitu masih banyak lagi tarikh-tarikh yang boleh di buat tempahan kerana gambaq.com mempunyai 3 orang jurugambar utama.

jurugambar perkahwinan 2014

Jurugambar Perkahwinan

Blog akan kembali aktif

Alhamdulillah akhirnya berkesempatan juga menulis semula di blog ini. Saya ada beritahu isteri kalau tengok saya tak tulis blog sehari maksudnya saya agak tertekan dengan masa, memang tak dinafikan saya sangat sibuk pada Disember 2013 dan selepas buka sekolah 2 minggu yang lalu. Hari ini saya rasa kembali tenang dan pengurusan masa kembali terkawal.

Walaubagaimanapun masih masih banyak urusan yang belum selesai sepenuhnya termasuk hal sekolah dan tugasan sebagai jurugambar perkahwinan. Mujurlah saya mempunyai isteri yang cukup memahami dan banyak membantu saya.

Banyak perkara yang berlaku dalam beberapa minggu ini, kamera D7000 perlu ditukar shutter dengan harga RM550, kemudian monitor desktop di rumah pula saya hantar claim warranty sebab rosak, moto wave 125 saya baru selesai overhaul engin sebab minyak hitam licking. Banyak kena keluar duit di ketika banyak menerima duit, alhamdulillah Allah maha mengetahui keperluan hambanya.

Gambaq.com pula merupakan rebranding dari cmratu fotografi yang belum dapat beroperasi seperti mana yang di rangka oleh saya san isteri. InsyaAllah ianya akan di lakukan secara berperingkat.

GBQ_0340E

 

Kongsi gambar hasil dari kamera baru Nikon D600 dengan lens nikkor 85mm f1.8D. Memang sangat puas hati dengan hasil dari kamera full frame ni.

Selamat Pengantin Baru Sahabat

Semalam seorang lagi sahabat karib saya Abdul Fatah Ahmad, selamat melansungkan majlis perkahwinan di rumah sebelah lelaki. Masih ada lagi rakan-rakan yang membujang, belum sampai jodoh lagi. Semoga mereka di temukan jodoh yang terbaik secepat mungkin.

Pakej Jurugambar Perkahwinan

Dah lama tak upload fotobesar, jadi hari ini upload la sekeping.

CMR_8627EHari ini akan jalankan tugas jurugambar perkahwinan di Taiping, Perak pula. Semoga dapat jalankan tugas dengan baik hari ini. Dah masuk pertengahan bulan Disember, bermaksud ada 15 hari lagi untuk selesaikan azam tahun 2014. Alahamdulillah nampak semakin mampu laksanakan.

Azam 2015 juga telah pun dirancang bersama isteri dan akan usaha habis-habisan untuk pastikan ianya terlaksana. Kena yakin dan rancang dengan teliti jalan untuk mencapai apa yang dirancang.

Contest SEO Eridy pun akan tamat hujung bulan ini, maksudnya ada 15 hari lagi untuk para peserta cuba pelbagai cara melonjak blog masing-masing.

 

Sayangnya bila moment yang cantik di halang

Inilah masalah terkini yang sering di bincangkan oleh jurugambar perkahwinan bukan sahaja di Malaysia malah hampir seluruh dunia. Kecangihan teknologi, telefon bimbit berkamera, malah sekarang dah ada smartwatch yang berkamera dan kamera digital yang murah di pasaran membuatkan makin ramai jurugambar-jurugambar tidak rasmi dalam majlis perkahwinan sehinggakan menganggu tugas jurugambar perkahwinan rasmi.

Pakej Fotografi Perkahwinan 2014

Ramai yang mampu milik DSLR sekarang ini, jadi makin besar cabaran jurugambar perkahwinan rasmi untuk mendapatkan sudut yang terbaik bagi memastikan sesuatu moment penting tidak terlepas. Jurugambar rasmi tidak ada hak untuk menghalang orang lain untuk merakam gambar pengantin yang mungkin saudara terdekat ataupun kawan rapat. Bukan mudah untuk kita ubah orang lain dan yang paling mudah adalah ubah diri kita sendiri, maka jangan mengharap orang akan faham dan memberi ruang kepada jurugambar rasmi, maka jurugambar rasmi yang perlu bijak dan mengatur cara untuk mengatasi masalah ini.

Antara cara yang ada adalah dengan menambah bilangan jurugambar dan ditempatkan di pelbagai sudut yang dirasakan sesuai dengan jarak fokal (Focal Length) lens yang berbeza-beza. Namun begitu kadang kala perkara ini berlaku di kalangan jurugambar rasmi sendiri, dan ini adalah perkara biasa. Kalau yang tidak biasa, kenalah biasakan.

jurugambar perkahwinan

Yang atas ni tak lain tak bukan saya sendiri yang menghalang gambar dari kamera isteri saya. Kebiasaannya saya akan guna wide lens dan isteri saya akan guna 85mm untuk candid moment.

Pakej Perkahwinan 2014

Sebenarnya saya masih merangka pakej fotografi perkahwinan 2014. Banyak yang perlu saya fikirkan sama ada untuk kekalkan harga semasa atau naikkan harga mengikut harga yang telah di tetapkan oleh Malay Wedding and Portrait Photographers Malaysia (MWPPM). Walapun saya bukan ahli berdaftar tetapi ada baiknya semua jurugambar melayu di Malaysia mengikut ketetapan yang dibuat.

pekeliling harga lantai

 

Saya masih belum membuat sebarang keputusan. Saya dan isteri akan menilai dan merujuk semula niat dan tujuan asal penubuhan syarikat MMDNH Enterprise dalam bidang fotografi perkahwinan.

Harga bagi pakej custom album tak timbul masalah untuk di kekalkan atau dinaikan tetapi bagi pakej sticky album memang jauh bezanya dari harga yang saya kenakan sekarang. Pakej fotografi perkahwinan murah mungkin menjejaskan industri fotografi perkahwinan melayu di negara ini.

Apa pun sama-sama tunggu pakej terbaru dari cmratu fotografi untuk pakej perkahwinan 2014. InsyaAllah saya akan berikan yang terbaik sedaya mampu.

 

Sticky Album Perkahwinan

Pakej jurugambar perkahwinan 2013 terus mendapat tempahan hingga penghujung tahun ini. Namun begitu masih ada tarikh-tarikh yang kosong dan boleh di buat tempahan lagi. Siapa cepat dia yang dapat. Kami sediakan pakej jurugambar perkahwinan murah dengan harapan dapat membantu orang lain mendapat gambar yang cantik (sedaya yang kami mampu). Saya mengambil gambar lebih sebagai hobi dan mendapat kepuasan bila mampu hasilkan gambar yang cantik.

Ini antara contoh sticky album terkini dari fotografi perkahwinan cmratu fotografi.

Saya sangat berharap saya dapat puaskan hati seramai yang mungkin dalam bidang ini. Saya juga masih belajar dan terus belajar untuk pastikan hasil lebih baik pada masa akan datang.

Contoh poster (frame) 12in x 18in dari cmratu fotografi

Minggu ini saya nak perkenalkan setiap produk yang di sediakan cmratu fotografi (produk ini bukan buat sendiri, tempah di kedai) berdasarkan pakej jurugambar perkahwinan 2013. Baru orang senang nak tengok dan tahu lebih detail lagi. Jadi saya mula dengan contoh poster (frame) saiz 12in x 18in yang terdapat dalam semua pakej jurugambar perkahwinan 2013.

CMR_8792

CMR_8791

CMR_8790

Pakej jurugambar perkahwinan murah

Poster Frame

Model terpaksa di blurkan muka..

Poster (frame) ini terus boleh di gantung pada dinding dan tidak mempunyai bingkai. Jangan lupa untuk terjah fotografi perkahwinan pulau pinang untuk lihat koleksi gambar terkini dari cmratu fotografi.

Kelebihan 2 jurugambar atau lebih

Sebelum ini ada saya kongsikan berkaitan 2 jurugambar ini. Kita biasa lihat dalam majlis-majlis perkahwinan mewah akan ada begitu ramai jurugambar (berbayar). Tujuaannya supaya dapat merakam gambar pada waktu yang sama dalam setiap sudut. Malah sekarang ini banyak pakej fotografi perkahwinan (pakej fotografi perkahwinan 2013) yang menawarkan perkhidmatan jurugambar ke-2 dengan bayaran tertentu.

Saya pula yang fokus kepada pakej fotografi perkahwinan murah sudah pasti tidak menyediakan pakej tambahan yang sebegitu. Tetapi kebiasaannya saya memang pergi berdua dengan isteri tetapi tidak berani untuk janji yang kami akan pergi berdua untuk setiap majlis. Kadang-kadang ada kekangan atau halangan (tidak ada orang nak jaga anak DLL) untuk kami pergi berdua maka saya terpaksa pergi berseorangan.

 CMR_7864

Hasil dari sudut yang berbeze

DSC_0209

Jadi kepada mereka yang berkemampuan pilih untuk dapatkan lebih dari seorang jurugambar. Ada juga syarikat jurugambar perkahwinan yang memang sedia dengan pasukan lebih dari 2 atau 3 orang dalam satu-satu majlis.

Teknik Brenizer Method : Terkini

Sekali lagi mencuba teknik Brenizer Method, dan kali ini rasanya background lebih baik tetapi ada beberapa bahagian yang terlepas dan agak sukar untuk baiki dengan stamping atau healing jadi terpaksa crop sahaja seperti gambar di bawah. Asas penghasilan Brenizer Method dah makin jelas tapi kecuaian semasa merakam gambar sahaja menjadi punca hasil kurang memuaskan.

Hari ini jika ada peluang nak cuba lagi guna teknik Brenizer Method ni dan harap kali ni tak cuai lagi.

 Untitled_Panorama1

Dalam cuti sekolah tahun baru cina ini saya perlu siapkan 3 album dan dalam masa yang sama update blog fotografi perkahwinan pulau pinang yang berwajah baru sejak Januari 2013. Kalau tidak ada halangan insya Allah, semua gambar terbaru akan diupload sebelum 17hb FEB 2013 di sana.

Pakej fotografi perkahwinan 2013 terus di buka untuk tempahan. Insya Allah akan ada lagi promosi pakej jurugambar perkahwinan utnuk tahun 2013.